Má smysl užívat kolagen?
Podzimní období - co se vám na něm nelíbí? Horké nápoje, dýňové koláče a dovolená s blízkými. A samozřejmě suchá kůže a bolavé klouby.
Je možné si přesto užít všechny dobré stránky podzimu bez těch špatných. Studie ukazují, že doplňování kolagenních peptidů může pomoci.
Až 30% bílkovin našeho těla tvoří přírodní kolagen [1]. Slovo kolagen pochází z řeckého slova "kolla", což znamená lepidlo. Kolagen lze interpretovat jako "lepidlo", které drží naše tělo pohromadě a spolu s kostmi tvoří velkou část strukturální opory těla [2].
Bohužel naše tělo začíná kolagen ztrácet přibližně ve věku 18-29 let. Do 40 let může tělo ročně ztratit přibližně 1% veškerého kolagenu. Ve věku 80 let může být produkce kolagenu o 75% nižší než u mladých dospělých. Úbytek kolagenu je vedlejším produktem přirozeného stárnutí, ale může být urychlen volnými radikály z nezdravé stravy, slunečního záření, znečištění, kouření, alkoholismu a nemocí [3-4].
Studie prokázaly, že doplňování bioaktivních kolagenních peptidů může tento úbytek kolagenu související s věkem zvrátit a být pro tělo neuvěřitelně prospěšné [4]. Kolagen pomáhá posilovat naše kosti, šlachy a chrupavky a může zlepšit zdraví a vzhled našich vlasů, kůže a nehtů.
Výhody vysoce kvalitních kolagenních peptidů [1]:
- Zvyšuje hustotu, hmotnost a kvalitu kostí
- Snižuje příznaky osteoartrózy (bolest a ztuhlost)
- Snižuje riziko zlomenin
- Zlepšuje pružnost, pevnost a hydrataci pokožky
- Zlepšuje stav nehtů a snižuje jejich lámavost
- Snižuje tvorbu vrásek
- Snižuje výskyt celulitidy
- Zlepšuje zdraví kloubů, chrupavek, šlach a vazů
- Snižuje bolest kloubů po tréninku u mladých sportovců a zlepšuje stabilitu kotníků
- Zlepšuje krevní tlak
- Zlepšuje svalovou sílu a zdraví trávicího traktu
- Zlepšuje množství a kvalitu vlasů
Kolagen lze získat z celých potravin a zdrojů bílkovin. Mnoho lidí, zejména starších, však nekonzumuje dostatek bílkovin. Není optimálně tráven ani těmi, kteří konzumují dostatečné množství bílkovin, a často nejedí potraviny s nejvyšší koncentrací kolagenu - zvířecí kůži, vývar z kostí a šlachy [1].
Podle výzkumů může doplňování 2,5-15 g kolagenních peptidů denně vést k výše uvedeným zdravotním přínosům [5]. Mezi ty, kteří potřebují více v tomto rozmezí, patří sportovci, stárnoucí jedinci, osoby zotavující se po zranění a ženy v menopauze, které nepodstupují hormonální substituční léčbu [1].
Ve formě kapslí lze kolagenní peptidy pohodlně a snadno zařadit do stravy. Musí se konzumovat jednou denně a denní příjem kolagenu je již znám.
Není divu, že se kapsle s kolagenními peptidy těší stále větší oblibě. Vzhledem k obrovskému množství produktů na trhu je nezbytné vybírat kvalitní a dobře prozkoumané směsi kolagenních peptidů. Některé značky, jako například Swiss+Power Premium Beauty Kolagen Komplex, obsahují výzkumem ověřený vzorec kolagenových peptidů o specifické molekulové hmotnosti, sestavený tak, aby optimalizoval jejich prospěšné vlastnosti.
Je důležité si uvědomit, že doplňky stravy s kolagenními peptidy by měly být doplněny o další živiny podporující kosti ve stravě a/nebo podporující zdravé kosti: vápník, hořčík, křemík a vitaminy D, K1 a K2.
Pojďme tedy v letošní podzimní sezóně udělat něco jiného.
Omezme potřebu péče o suchou kůži a volně prodejných prostředků na zmírnění bolestí našeho těla. Místo toho zlepšujme a udržujme správnou hladinu kolagenu v našem těle, abychom přímo u zdroje podpořili kosti, klouby, kůži, vlasy a nehty našeho těla. Zvažte v tomto roce užívání správného kolagenového doplňku.
Reference:
1. Paul C, Berger A. Whole body collagen. Designs for the health website. Published in August 2018.
2. Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Mysterious insights into collagen. J Oral Maxillofac Pathol. 2016;20(2):276-283. doi:10.4103/0973-029X.185932
3. León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed collagen - sources and applications. Molecules. 2019;24(22):4031. doi: 10.3390/molecules24224031
4. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. Collagen supplementation improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blinded trial. Nutrients. 2019;11(10):2494. doi:10.3390/nu11102494
5. Paul C, Leser S, Oesser S. Significant amounts of functional collagen peptides can be incorporated into the diet while maintaining essential amino acid balance. Nutrients. 2019;11(5):1079. doi:10.3390/nu11051079