Má smysl užívat kolagen?

Podzimní období - co se vám na něm nelíbí? Horké nápoje, dýňové koláče a dovolená s blízkými. A samozřejmě suchá kůže a bolavé klouby.

Je možné si přesto užít všechny dobré stránky podzimu bez těch špatných. Studie ukazují, že doplňování kolagenních peptidů může pomoci.

Až 30% bílkovin našeho těla tvoří přírodní kolagen [1]. Slovo kolagen pochází z řeckého slova "kolla", což znamená lepidlo. Kolagen lze interpretovat jako "lepidlo", které drží naše tělo pohromadě a spolu s kostmi tvoří velkou část strukturální opory těla [2].

Bohužel naše tělo začíná kolagen ztrácet přibližně ve věku 18-29 let. Do 40 let může tělo ročně ztratit přibližně 1% veškerého kolagenu. Ve věku 80 let může být produkce kolagenu o 75% nižší než u mladých dospělých. Úbytek kolagenu je vedlejším produktem přirozeného stárnutí, ale může být urychlen volnými radikály z nezdravé stravy, slunečního záření, znečištění, kouření, alkoholismu a nemocí [3-4].

Studie prokázaly, že doplňování bioaktivních kolagenních peptidů může tento úbytek kolagenu související s věkem zvrátit a být pro tělo neuvěřitelně prospěšné [4]. Kolagen pomáhá posilovat naše kosti, šlachy a chrupavky a může zlepšit zdraví a vzhled našich vlasů, kůže a nehtů.

Výhody vysoce kvalitních kolagenních peptidů [1]:

  • Zvyšuje hustotu, hmotnost a kvalitu kostí
  • Snižuje příznaky osteoartrózy (bolest a ztuhlost)
  • Snižuje riziko zlomenin
  • Zlepšuje pružnost, pevnost a hydrataci pokožky
  • Zlepšuje stav nehtů a snižuje jejich lámavost
  • Snižuje tvorbu vrásek
  • Snižuje výskyt celulitidy
  • Zlepšuje zdraví kloubů, chrupavek, šlach a vazů
  • Snižuje bolest kloubů po tréninku u mladých sportovců a zlepšuje stabilitu kotníků
  • Zlepšuje krevní tlak
  • Zlepšuje svalovou sílu a zdraví trávicího traktu
  • Zlepšuje množství a kvalitu vlasů

Kolagen lze získat z celých potravin a zdrojů bílkovin. Mnoho lidí, zejména starších, však nekonzumuje dostatek bílkovin. Není optimálně tráven ani těmi, kteří konzumují dostatečné množství bílkovin, a často nejedí potraviny s nejvyšší koncentrací kolagenu - zvířecí kůži, vývar z kostí a šlachy [1].

Podle výzkumů může doplňování 2,5-15 g kolagenních peptidů denně vést k výše uvedeným zdravotním přínosům [5]. Mezi ty, kteří potřebují více v tomto rozmezí, patří sportovci, stárnoucí jedinci, osoby zotavující se po zranění a ženy v menopauze, které nepodstupují hormonální substituční léčbu [1].

Ve formě kapslí lze kolagenní peptidy pohodlně a snadno zařadit do stravy. Musí se konzumovat jednou denně a denní příjem kolagenu je již znám.

Není divu, že se kapsle s kolagenními peptidy těší stále větší oblibě. Vzhledem k obrovskému množství produktů na trhu je nezbytné vybírat kvalitní a dobře prozkoumané směsi kolagenních peptidů. Některé značky, jako například Swiss+Power Premium Beauty Kolagen Komplex, obsahují výzkumem ověřený vzorec kolagenových peptidů o specifické molekulové hmotnosti, sestavený tak, aby optimalizoval jejich prospěšné vlastnosti.

Je důležité si uvědomit, že doplňky stravy s kolagenními peptidy by měly být doplněny o další živiny podporující kosti ve stravě a/nebo podporující zdravé kosti: vápník, hořčík, křemík a vitaminy D, K1 a K2. 

Premium beauty kolagen komplex
Pro krásu zevnitř ven
Zobrazit produkt
Premium beauty kolagen komplex

Pojďme tedy v letošní podzimní sezóně udělat něco jiného.

Omezme potřebu péče o suchou kůži a volně prodejných prostředků na zmírnění bolestí našeho těla. Místo toho zlepšujme a udržujme správnou hladinu kolagenu v našem těle, abychom přímo u zdroje podpořili kosti, klouby, kůži, vlasy a nehty našeho těla. Zvažte v tomto roce užívání správného kolagenového doplňku.

Reference:

1. Paul C, Berger A. Whole body collagen. Designs for the health website. Published in August 2018.
2. Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Mysterious insights into collagen. J Oral Maxillofac Pathol. 2016;20(2):276-283. doi:10.4103/0973-029X.185932
3. León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed collagen - sources and applications. Molecules. 2019;24(22):4031. doi: 10.3390/molecules24224031
4. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. Collagen supplementation improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blinded trial. Nutrients. 2019;11(10):2494. doi:10.3390/nu11102494
5. Paul C, Leser S, Oesser S. Significant amounts of functional collagen peptides can be incorporated into the diet while maintaining essential amino acid balance. Nutrients. 2019;11(5):1079. doi:10.3390/nu11051079

Exkluzivní nabídky pro členy

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a získejte slevu na první objednávku a exkluzivní speciální nabídky a novinky přímo do své e-mailové schránky!