Proč je kolagen pro lidské tělo důležitý: Vědecky prokázané výhody

Kolagen je nejhojněji se vyskytující protein v lidském těle, který tvoří strukturu pojivové tkáně, včetně kůže, kostí, šlach, vazů a chrupavek. Jeho hlavní funkcí je poskytovat pevnost, pružnost a hydrataci těchto tkání.

S věkem se však produkce kolagenu v těle snižuje, což může vést ke ztrátě elasticity pokožky, tvorbě vrásek, oslabení kloubů a zhoršení zdraví vlasů a nehtů. Díky tomu se stále více lidí obrací na kolagenovou suplementaci jako prostředek k obnově a posílení kolagenových struktur v jejich těle. Existuje několik důvodů, proč je kolagenová suplementace důležitá:

Obnova pokožky: Kolagenové doplňky přispívají k vyhlazení vrásek, zvýšení elasticity a hydrataci pokožky, což vede k mladistvějšímu a zářivějšímu vzhledu.

Posílení kloubů a kostí: Kolagen je klíčovým stavebním prvkem kloubů, šlach a kostí. Suplementace kolagenem zvyšuje jejich pevnost a odolnost, což zlepšuje pohyblivost, snižuje bolest kloubů a přispívá k ochraně před zraněními.

Zdravé vlasy a nehty: Kolagenová suplementace pomáhá posilovat vlasy, snižuje jejich lámavost a podporuje růst zdravých vlasů. Navíc přispívá k pevnosti a zdravému růstu nehtů.

Zlepšení trávení: Kolagen obsahuje aminokyselinu glycine, která podporuje zdravou trávicí funkci. Suplementace zlepšuje trávení, podporuje zdravou střevní stěnu a napomáhá při hojení střevních vředů.

Podpora svalové hmoty: Kolagen je důležitým stavebním kamenem svalů. Přidání kolagenu do stravy přispívá k posílení svalů, zlepšuje jejich funkci a podporuje regeneraci po fyzickém výkonu.

V tomto článku

Co je kolagen?

Kolagen je vláknitá bílkovina, která slouží jako stavební prvek pojivových tkání v těle. Je to nejrozšířenější bílkovina, která tvoří asi jednu třetinu celkového složení bílkovin. Tato pozoruhodná bílkovina zajišťuje pevnost, strukturu a pružnost různých tkání, včetně kůže, kostí, šlach, vazů a chrupavek. Kolagen se skládá z aminokyselin, jako jsou glycin, prolin, hydroxyprolin a arginin, které jsou nezbytné pro jeho strukturální integritu.

Jaké má kolagen účinky v lidském těle?

Kolagen hraje klíčovou roli při udržování celkového zdraví a funkčnosti lidského těla. Poskytuje strukturální podporu tkáním a zajišťuje jejich pevnost a integritu. Kromě toho kolagen přispívá k hojení ran, zdraví cév a tvorbě nových buněk. Jeho přítomnost je nezbytná pro stabilitu a pružnost kloubů, stejně jako pro zdraví a pružnost kůže. S přibývajícím věkem produkce kolagenu přirozeně klesá, což vede k různým příznakům stárnutí, jako jsou vrásky, povadlá kůže a nepohodlí kloubů.

Typy kolagenu a jejich funkce

Kolagen je rozmanitá skupina bílkovin, jejíž různé typy se vyskytují v celém těle. Každý typ kolagenu má jedinečné vlastnosti a funkce a přispívá ke struktuře a funkčnosti konkrétních tkání a orgánů. Pochopení různých typů kolagenu je nezbytné pro pochopení jejich úlohy při udržování celkového zdraví a pohody.

Prozkoumejme některé z běžných typů kolagenu a jejich funkce:

  • Kolagen typu 1: Je nejrozšířenějším typem kolagenu v lidském těle. Nachází se v různých tkáních, včetně kůže, šlach, vazů, kostí a zubů. Kolagen typu I poskytuje strukturální podporu a zvyšuje pevnost těchto tkání. Přispívá k celistvosti a pružnosti kůže, čímž zajišťuje její odolnost a mladistvý vzhled.

  • Kolagen typu 2: Nachází se především v chrupavce, pružné tkáni, která tlumí a chrání klouby. Má zásadní význam pro udržení zdraví kloubů a podporu pružnosti. Kolagen typu II pomáhá udržovat strukturu a integritu chrupavky, zajišťuje hladký pohyb kloubů a snižuje tření. 

  • Kolagen typu 3: Často se vyskytuje vedle kolagenu typu I a je hojně zastoupen v cévách, kůži a vnitřních orgánech. Poskytuje těmto tkáním strukturální podporu a zajišťuje jejich odolnost a integritu. Kolagen typu III hraje zásadní roli při udržování zdraví a funkčnosti cév, přispívá k jejich pevnosti a pružnosti. 

  • Kolagen typu 4: Přispívá k filtrační a podpůrné funkci bazální membrány a zajišťuje správnou organizaci a stabilitu tkání. Kolagen typu IV vytváří strukturu podobnou pletivu, která funguje jako lešení pro buňky a umožňuje jim přilnout a vhodně se vzájemně ovlivňovat. Hraje klíčovou roli ve správném fungování orgánů, včetně ledvin a kůže.

  • Kolagen typu 5: Kolagen typu 5 je spolu se kolagenem typu 1 přítomen v kůži, šlachách a kostech. Podílí se na udržování struktury a pevnosti těchto tkání.

Tvorba kolagenu v těle: Faktory ovlivňující syntézu

Tvorba kolagenu je složitý proces, který v těle probíhá přirozeně. Je nezbytný pro zachování integrity a funkčnosti různých tkání a orgánů. Syntéza kolagenu zahrnuje několik kroků a je ovlivňována různými faktory. Pochopení toho, co může zvýšit nebo snížit produkci kolagenu, je zásadní pro optimalizaci jeho hladiny a podporu celkového zdraví. Prozkoumejme faktory, které ovlivňují syntézu kolagenu:

Faktory, které zvyšují produkci kolagenu:

  • Adekvátní výživa, včetně ovoce a zeleniny bohatých na vitamin C a potravin s vysokým obsahem aminokyselin, jako je glycin, prolin a lysin, podporuje syntézu kolagenu.

  • Hormony a růstové faktory, jako je růstový hormon, IGF-1 a estrogen, stimulují tvorbu kolagenu, čímž napomáhají růstu a obnově tkání a zdraví pokožky.

  • Cvičení, zejména odporový trénink, stimuluje tvorbu kolagenu tím, že podporuje uvolňování růstových faktorů, jako je IGF-1. Zlepšuje také krevní oběh, který dodává živiny a kyslík do tkání produkujících kolagen.

  • Kolagenové doplňky kolagen v prášku si získal uznání pro svou schopnost zvyšovat hladinu kolagenu v těle. Tím, že poskytuje další zdroj kolagenu, podporuje tento doplňek různé aspekty zdraví, včetně zdraví kůže, funkce kloubů a celkové pohody.

Faktory, které snižují produkci kolagenu

  • Nadměrné slunění poškozuje kolagenová vlákna a způsobuje předčasné vrásky, sluneční skvrny a ztrátu pružnosti pokožky. Ochrana pokožky pomocí opalovacích krémů a vyhledávání stínu pomáhá zachovat hladinu kolagenu.

  • Kouření poškozuje tvorbu kolagenu a zdraví pokožky tím, že způsobuje oxidační stres a poškozuje kolagenová a elastinová vlákna. Omezuje také cévy, čímž brání přísunu živin a kyslíku do pokožky. Zanechání kouření může podpořit tvorbu kolagenu a zmírnit tyto účinky.

  • Nezdravá strava s nedostatkem základních živin narušuje syntézu kolagenu. Nedostatečný příjem vitaminu C, aminokyselin a dalších nezbytných živin brání tvorbě kolagenu. Udržování na živiny bohaté a vyvážené stravy podporuje syntézu kolagenu.

Na co je dobrý kolagen

Kolagen na pleť přináší významné výhody a je nezbytný pro zdraví naší pokožky. Tento protein je klíčový pro udržení pevnosti, pružnosti a hydratace naší kůže. S věkem se však produkce kolagenu snižuje, což vede k tvorbě vrásek, ztrátě elasticity a suché pokožce. V takovém případě může být suplementace kolagenem skvělým řešením.

Další důležitou oblastí, kde se kolagen uplatňuje, jsou naše kosti, klouby a šlachy. Kolagen je zásadní pro pevnost a strukturu kostí a pomáhá chránit klouby. Suplementace kolagenem může posilovat kostní tkáň, zvyšovat její odolnost a pružnost. To může být obzvláště prospěšné pro ženy po menopauze, které mají vyšší riziko osteoporózy a ztráty kostní hmoty. 

Zlepšení stavu vlasů a nehtů je dalším přínosem suplementace kolagenem. Kolagen posiluje vlasy, snižuje jejich lámavost a podporuje růst zdravých vlasů. Kromě toho má pozitivní vliv na zdraví nehtů, zpevňuje je a snižuje jejich křehkost. Silné a zdravé vlasy a nehty představují nejen estetický přínos, ale také indikují celkové zdraví a životní vitalitu.

Kolagen má také pozitivní účinky na trávicí systém. Obsahuje aminokyselinu glycine, která podporuje zdravou trávicí funkci a hojení střevní sliznice. Suplementace kolagenem může pomoci zlepšit trávení, posílit střevní stěnu a podporovat zdravou střevní flóru. Lidé trpící trávicími problémy, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo střevní permeabilita, mohou zaznamenat zlepšení při užívání kolagenu.

Posledním přínosem kolagenu je jeho vliv na svalovou hmotu. Kolagen je důležitým stavebním kamenem pro svaly. Suplementace kolagenem může podporovat růst a sílu svalů, zlepšovat regeneraci svalů po fyzickém výkonu a přispívat k celkové svalové funkci. To je zvláště důležité pro sportovce a osoby s vyšší fyzickou aktivitou.

Jak si vybrat ten nejúčinnější kolagen

Při výběru kolagenového doplňku zvažte následující faktory, abyste zajistili jeho účinnost:

Zdroj kolagenu: Kolagenové doplňky jsou obvykle získávány z živočišných nebo mořských zdrojů. Mezi běžné zdroje patří hovězí (kravský), vepřový (prasečí), rybí nebo kuřecí kolagen. Vyberte si zdroj, který odpovídá vašim stravovacím preferencím a potřebám.

Biologická dostupnost: Vybírejte kolagenové doplňky, které jsou hydrolyzované nebo ve formě kolagenových peptidů. Tento proces rozkládá kolagen na menší částice, což zvyšuje jeho vstřebatelnost a biologickou dostupnost v těle.

Kvalita a čistota: Ujistěte se, že kolagenový doplněk pochází od renomovaných výrobců, kteří kladou důraz na kontrolu kvality a dodržují správnou výrobní praxi. Hledejte výrobky, které prošly testováním třetí strany na čistotu, účinnost a bezpečnost.

Další složky: Některé kolagenové doplňky mohou obsahovat další složky, jako je vitamin C, kyselina hyaluronová nebo jiné sloučeniny, které podporují syntézu kolagenu nebo poskytují další výhody pro zdraví pokožky nebo podporu kloubů.

Dávkování a forma: Doporučená denní dávka kolagenu se může lišit v závislosti na věku, pohlaví, životním stylu a individuálních potřebách. Kolagenové doplňky jsou k dispozici v různých formách, jako kolagen v kapslích nebo v prášku, což vám umožní vybrat si tu nejvhodnější variantu pro vaši rutinu.

Proč byste si měli vybrat kolagen od SWISS+POWER?

Kolagen v kapslích

Díky tomu, že nabízí kombinaci různých typů kolagenu, podporuje více aspektů zdraví, včetně kůže, kostí, kloubů a hladiny energie. Kolagenove kapsle se snadno polykají a vyžadují pouze dvě kapsle denně.

Premium beauty kolagen komplex
Pro krásu zevnitř ven
Zobrazit produkt
Premium beauty kolagen komplex

Závěr

Kolagen je nejdůležitější protein v lidském těle, který tvoří strukturu pojivové tkáně. Jeho nedostatek s věkem může vést k různým problémům, jako je ztráta elasticity pokožky, oslabení kloubů a poškození vlasů a nehtů. Kolagenová suplementace může pomoci obnovit a posílit kolagenové struktury v těle.

Kolagenové doplňky přinášejí výhody pro pokožku, klouby, vlasy, nehty, trávení a svalovou hmotu. Je důležité vybrat kvalitní kolagenový doplněk od renomovaného výrobce a zvolit formu, která vyhovuje vašim potřebám. Swiss+Power nabízí kolagen v kapslích s mnoha výhodnými složkami, jako je kyselina hyaluronová a vitamín C, které podporují zdraví pokožky, kostí, kloubů a celkovou pohodu.

Exkluzivní nabídky pro členy

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a získejte slevu na první objednávku a exkluzivní speciální nabídky a novinky přímo do své e-mailové schránky!