Včelí vosk: Léčivé vlastnosti a použití

Včelí vosk si získává velkou pozornost vědecké komunity pro své zdraví prospěšné účinky, které sahají od snižování krevního tlaku až po antimikrobiální vlastnosti. Níže uvádíme malou ukázku poznatků.

Co je včelí vosk?

Včelí vosk je látka, kterou vylučují především včely k výrobě medových plástů. Jeho barva pochází z pylových olejů přimíchaných do vosku.

Použití a účinnost včelího vosku

Využití včelího vosku je široké, od uměleckých kruhů až po farmaceutický průmysl, více informací naleznete v seznamu níže.

  • Včelí vosk jako přírodní hydratační prostředek: Možná jste si všimli, že se v obchodech objevuje široká škála produktů souvisejících se včelím voskem. Včelí vosk je vynikajícím způsobem, jak zachytit vlhkost, a tím léčit popraskané a suché rty. Včelí vosk je bohatý na vitamín A, zjemňuje pokožku a neucpává póry.
  • Rozpraskané rty: Díky svým hydratačním a hojivým vlastnostem je včelí vosk ideální do balzámů na rty.
  • Léčba chronických kožních onemocnění: Bylo zjištěno, že kromě hydratačních vlastností včelí vosk v kombinaci s olivovým olejem minimalizuje podráždění a bolest spojenou s kožními onemocněními, jako jsou ekzémy a lupénka.
  • Účinná léčba akné: Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem je včelí vosk vynikajícím prostředkem proti šíření akné. Vitamín A obsažený ve včelím vosku kromě toho, že pomáhá předcházet jejich množení, podporuje hojení základních buněk, což pomáhá snižovat efekt "jizviček po akné".
  • Působí proti plísním: Díky svým protizánětlivým a antiseptickým vlastnostem se včelí vosk osvědčil jako účinný protiplísňový prostředek. Bylo prokázáno, že pomáhá snižovat podráždění kvasinkových infekcí a zároveň pomáhá hydratovat postižené místo.
  • Protizánětlivý lék proti bolesti: Včelí vosk byl zkoumán pro zmírnění bolesti a zánětů spojených s degenerativními onemocněními pohybového aparátu. Po dvou týdnech léčby pacienti s degenerativním onemocněním pociťovali celkovou úlevu od bolesti a ztuhlosti a uváděli zlepšení pohyblivosti.
  • Zlepšení funkce jater: Studie s derivátem včelího vosku zjistila, že zlepšuje a stabilizuje funkci jater u pacientů se sníženou funkcí jater.
  • Uvolňuje stres: Mnoho lidí se obrací k používání svíček ze včelího vosku jako k účinné formě odbourávání stresu. Svíčky vyrobené z běžného vosku způsobují při vdechování částic zdravotní problémy. Také když parafín vychladne, vytváří v bezprostředním okolí voskový film.

Komu prospívá používání včelího vosku?

Lidé, kteří trpí chronickými kožními potížemi nebo dokonce sezónními kožními potížemi, jako jsou popraskané rty, používají pravidelnou péči o pleť obsahující včelí vosk a jeho deriváty. Jak již bylo zmíněno, včelí vosk má antibakteriální a hydratační vlastnosti, které pomáhají jak léčit stávající stavy, jako jsou například výsevy akné, tak předcházet dalším infekcím a snižovat jejich závažnost.

Lidé citliví na škodliviny z životního prostředí považují včelí vosk za velmi užitečný také pro zklidnění a ochranu citlivé pokožky.

Jak používat včelí vosk

Včelí vosk se obvykle používá společně s dalšími přírodními látkami, jako je olivový olej a brutnákový olej. Použití včelího vosku závisí na požadované aplikaci.

Vhodné množství pro použití včelího vosku

V závislosti na aplikaci se může množství použitého včelího vosku lišit. Například stavy pleti, jako je akné, budou vyžadovat větší množství včelího vosku, než kdybyste vyráběli pouze balzám na popraskané rty.

Nežádoucí účinky včelího vosku

Bylo prokázáno, že včelí vosk má jen málo vedlejších účinků, pokud vůbec nějaké, což může být důvodem jeho používání v mnoha zdravotnických produktech. Při požití včelího vosku je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. Nedoporučuje se polykat jako samostatný produkt. U některých lidí se také mohou vyskytnout alergické reakce na lokální aplikaci, proto se doporučuje před ošetřením celé postižené oblasti vyzkoušet malou oblast.

Jako vždy je dobré se před zahájením jakékoliv léčby poradit se svým lékařem. Váš poskytovatel zdravotní péče bude mít kromě záznamů o vašem celkovém zdravotním stavu přístup k nejaktuálnějším informacím o jakékoli látce určené pro zdraví. Vyzbrojen těmito 8 informacemi může váš poskytovatel zdravotní péče sloužit jako cenný průvodce při zlepšování vašeho voskového zdraví.

Zdroje

Exkluzivní nabídky pro členy

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a získejte slevu na první objednávku a exkluzivní speciální nabídky a novinky přímo do své e-mailové schránky!